En del bilder där ljuset är ointressant eller där färgerna gör att det känns rörigt kan ibland tjäna på att konverteras till svartvitt. Ofta blir intrycket av en svartvit bild lite mer dämpat och man får mer distans till motivet, troligen pga att vi uppfattar verkligheten i färg.

Fåglar är tacksamma att ta bilder av då de finns nästan överallt. Genom åren har det blivit många fågelbilder både på hemmaplan och när jag har befunnit mig på resande fot. Det fina med fåglar är att man med relativt enkla medel kan ta bra bilder hemma i sin egen trädgård om man vill och att man med lite tålamod kan komma dem ganska nära.

Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av djur och deras beteenden. Att bara sitta och studera dem i sig tycker jag är en ren njutning och lyckas man dessutom att fånga det på bild så är det ännu bättre. En bra djurbild för mig är när djuret uppfattas som en individ av betraktaren och inte bara som ytterligare en representant för sin art.

De vita älgarna har blivit något av min specialitet och är kanske det djur som fascinerar mig allra mest. Det har rapporterats om vit älg från lite olika platser i Sverige och Norge men här i mina hemtrakter så har de funnits kontinuerligt i varierande antal ända sedan åtminstone 1900-talets början.

Landskapsfotografering är en konstform i sig och jag kan inte säga att jag behärskar den. Teoretiskt sett vet jag hur man gör men jag finner sällan inspirationen och saknar tålamodet för att hitta de rätta stämningarna och vinklarna.