23 apr

EN HELT VANLIG LÖRDAG MED ORMGROP…

0 Comments Posted by

Det finns många sätt att roa sig en lördag. Ormgrop är något som jag inte testat förut men nu skulle det bli av.

 En kompis som milt uttryckt är ormbiten (inte bokstavligen utan d v s mycket intresserad av orm) skulle åka till Kvismarens naturreservat utanför Kumla för att titta på orm. Jag hade hört talas om reservatet sen tidigare och visste att där fanns en fågelsjö. Vad jag inte hört talas om sedan tidigare var att mitt i reservatet som i huvudsak består av sankmark finns en liten rullstensås som heter Öby kulle. Eftersom denna ås är den enda plats på ett stort område som är torr och kan erbjuda en stor mängd tjälfria sprickor vintertid, så har den blivit en populär övervintringsplats för reptiler. Under några dagar nu på våren kan man se dem kräla fram ur sina sprickor och ömsa skinn, para sig och umgås i största allmänhet.

Huggormen är först. Redan innan sista snön är borta kommer först hanarna fram för att ömsa skinn. När de satt på sig nya finkostymen kan man se dem slåss i regelrätta brottningsmatcher där det gäller att demonstrera sin styrka och pressa ned sin motståndare till marken. När sedan honorna vaknar upp har redan hanarna gjort upp om vem som är starkast och förtjänar att para sig med dem.

Senare under våren är det dags för snokarna att vakna till. Dessa är mindre civiliserade än huggormarna och verkar mer benägna att ägna sig åt gruppsex. Ofta kan man se stora högar med dussintals ormar ligga som nystan. Ett sådant nystan innehåller oftast en hona och ett stort antal hanar som försöker bli den lycklige som får komma till… Plötsligt står det klart för mig var uttrycket ormgrop kommer ifrån.

Eftersom vi var där i mitten av april var det just detta vi fick se. Det ringlade ormar överallt på marken och man fick se upp (eller rättare sagt ned) var man satte fötterna och stundtals kunde man nästan vada i ormar. Eller som en av mina reskamrater uttryckte det: ”- Jag är inte rädd för orm, men det här var nästan så där Indiana-Jones-äckligt!”

Tommy Johansson

 

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

EN LITEN BLOGG OM NATUR, NATURFOTO OCH LIVET I ÖVRIGT.

036960
Idag
Igår
Denna veckan
Förra veckan
Denna månaden
Förra månaden
Alla
12
33
297
36312
1291
1878
36960

Din IP-adress: 54.146.28.90
2017-06-24 05:24:30