19 sep

VITA ATTRAKTIONER I VÄSTRA VÄRMLAND

0 Comments Posted by

Att Eda i västra Värmland hyst en fast stam av vita älgar sedan 1900-talets början är numera ganska välkänt. De vita älgarna har förekommit flitigt i Mitt i naturens tittarfilmer på TV. Ett värdshus i trakten har fått namnet ”Vita Älgen”. En vit älgko har varit omslagsflicka på lokaldelen av telefonkatalogen och en glad, vit älgtjur har fått agera logotyp för Eda kommun. De vita älgarna har blivit en symbol för hela trakten och en mindre turistattraktion bland tillresta naturintresserade.

Nu i sommar har en ny vit attraktion dykt upp i trakten – ett vitt rådjur. Då det har rört sig i samma område ända sedan tidigt i sommar, ett område med ganska stora öppna fält, har det varit förhållandevis lätt att få syn på under tidiga mornar och sena kvällar då det varit framme och betat. Stundtals har vi varit många som utrustade med kikare och kameror beundrat det kritvita rådjuret. 

Troligen är detta en ettårig get som för första gången går ensam utan mamma och eventuella syskon. Då det inte har röda ögon, vilket heller inte flertalet av de vita älgarna har, så rör det sig inte om ett exempel på fullgången albinism. Mer troligt är att detta rör sig om en genetisk avvikelse som ibland omnämnts som partiell albinism. En fullfjädrad albino ska ju helt sakna pigment och är oftast också steril. Att de vita älgarna är lika livsdugliga och fertila som en normalfärgad älg råder det ingen tvekan om, då jag själv vid ett flertal tillfällen både sett och fotograferat vita älgkor med både vita och bruna kalvar. Vid något tillfälle till och med en kalv av varje färg. Samma vita ko som ett år haft vita kalvar kan året därpå ha bruna. Dessutom har flera av de vita älgarna i trakten haft någon brun fläck i den annars kritvita pälsen.

Om det vita rådjuret är fortplantningsdugligt återstår att se. De lokala jägarna har på frivillig väg enats om att fridlysa detta djur, åtminstone under ett år för att se om det får någon avkomma till våren. I Centraleuropa innebär det olycka att döda ett vitt rådjur. Den som skjuter ett vitt rådjur kommer själv att dö inom ett år. Det mest kända exemplet är kronprinsen Franz-Ferdinand av Österrike-Ungern, som under en jakttur 1913 sköt ett vitt rådjur. Mindre än ett år senare sköts han själv till döds i Sarajevo och detta blev upptakten till första världskriget.

Under brunsten i slutet av sommaren såg jag själv en bock som uppvaktade den vita geten flitigt, trots att en normalfärgad get betade bredvid. Tydligen finns det även i rådjurens värld herrar som föredrar blondiner…

Tommy Johansson

 

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

EN LITEN BLOGG OM NATUR, NATURFOTO OCH LIVET I ÖVRIGT.

036959
Idag
Igår
Denna veckan
Förra veckan
Denna månaden
Förra månaden
Alla
11
33
296
36312
1290
1878
36959

Din IP-adress: 54.146.28.90
2017-06-24 05:24:17