Om mig själv

Jag är en ung man med en lysande framtid bakom mig, sprungen ur den värmländska myllan med en skvätt finnblod i mig som de flesta andra som härstammar från trakten. Jag lägger i stort sett hela min fritid på naturfotografering. Intresset har fört mig till både Borneos regnskogar, Östafrikas savanner, Svalbards packis och Alaskas storslagna vidder.

 

På senare år har jag dock mer och mer börjat upptäcka att det egentligen är naturen här hemma i norden som berör mig mest. Det är här jag känner mig hemma - i det Värmländska impedimenthelvetet! Jag har också enskilda firman UteFoto som jag driver på min starkt begränsade fritid. Mest pga att jag lyckas att sälja en bild eller ett reportage ibland och är alldeles för feg för att låta bli att deklarera för detta. Det är dock inget som "gifver bröd på bordet" utan snarare ett sätt att minska förlusterna av en dyr hobby.

 

Som person kanske många uppfattar mig som äventyrslysten och orädd, men det vill jag påstå är fel. Däremot så är jag nyfiken på att lära mig mer om de sammanhang som styr naturen runt omkring oss och att vara ute och uppleva nya saker själv. Min åsikt är att egna erfarenheter och upplevelser slår teoretisk kunskap med hästlängder och kombinerar man båda så är det oslagbart!

 

Jag försöker också att förverkliga de drömmar jag har och lever efter devisen att man dör bara en gång men leva ska man göra varje dag.

Bildgalleri

Min utrustning

 • Jag fotograferar med kameror och optik från Canon. I dagsläget så använder jag två kamerahus. En fullformat 5D Mk III som fungerar som allroundkamera och en 7D Mk II som blivit förstavalet vid nästan all djurfotografering då dess snabbhet och utmärkta autofokusegenskaper kommer väl till pass. Speciellt i situationer där det går undan.

   

  När det gäller optik så varvar jag fasta objektiv med zoomobjektiv, allt från 10 mm upp till 600 mm. Vid de flesta situationer där jag ska fotografera djur så föredrar jag mina zoomgluggar då det är svårt att veta på exakt vilket avstånd djuren dyker upp, det oftast går fort och jag vill ha en viss frihet att komponera bilden på det sätt som jag önskar.

   

  Favoriten just nu är Canons 200-400 mm F/4.0 L IS Usm med inbyggd 1,4x konverter som ger mig möjlighet från 200 mm till motsvarande 896 mm beroende på val av kamerahus. Däremot vid de flesta typerna av fågelfotografering så föredrar jag mitt fasta Canon 600 mm f/4.0 L IS Usm. Nackdelen där är dock att enbart objektivet väger 5,5 kg så vid längre förflyttningar med packning så får det oftast stanna hemma.

   

  Några av bilderna på sidan är också tagna med Canons kompakta systemkamera Eos M som för det mesta ligger i fickan på mina resor. En liten och kompakt men kompetent kamera som jag varmt kan rekommendera för den som tycker att en systemkamera är för stor och tung.